• מתכונים
  • דיל יומי
  • החשבון שלי
  • התחבר
טלפון לבירורים . 03-7363222
texturottexturot
Search
0
  • דף הבית
  • קטגוריות
    • חומרי גלם
      • הקצפה
      • יצירת ג’ל
      • מתחלבים – מייצב אמולסיות
    • ציוד
    • ספרים
      • המדע של הבישול
      • בישול יצירתי
      • קונדיטוריה יצירתית
  • חומרי גלם
  • חנות
  • הקסם שלנו
  • סדנאות
  • תקנון
  • צור קשר
  • שאלות נפוצות

מכירות לוהטות

קוויאר ממיץ פטל

idan2021-09-03T08:00:45+00:00

בניסוי הנוכחי נכין בועיות קטנות של מיץ פטל בעלות מעטפת שקופה וקשיחה, שמתפצפצות בפה – בדומה לקוויאר, בשיטת בישול מולקולרי מיוחדת.

ציוד

  • 20 מ"ל תמיסת נתרן אלגינט 1.5%. הוראות הכנה ראו כאן
  • משורה או כלי אחר למדידת נפח
  • 20 מ"ל תמיסת סירופ פטל, או כל נוזל טעים אחר שרוצים ליצור ממנו בועיות דמויות קוויאר
  • 80 מ"ל תמיסת סידן לקטט 1%. הוראות הכנה ראו כאן
  • טפי
  • מסננת תה
  • כוסות
  • כפיות

בכל מתכוני הבישול המולקולרי, יש להשתמש בציוד המיועד לבישול בלבד (אין להשתמש בציוד ששימש לניסויי מעבדה).

מהלך הניסוי

את מהלך הניסוי אפשר לראות בסרטון הבא:

הסבר

בדיוק כמו במתכון הרביולי ללא בצק שלנו, גם בעשיית הקוויאר חומר המפתח הוא נתרן אלגינט. האלגינט, כפי שמרמז שמו (מהמילה האנגלית שפירושה אצה: אלגי – algae), הוא חומר שמופק מאצות ים חומות. מבחינה כימית מדובר בפולימר, כלומר מולקולה ענקית שמורכבת מהרבה (פולי) יחידות (מר) שחוזרות על עצמן שוב ושוב בשרשרת ענקית.

המבנה הבסיסי של שרשרת האלגינט הוא כזה:
המבנה הכימי של נתרן אלגינט

המבנה הכימי של נתרן אלגינט | איור עובד מויקיפדיה

בתוך סבך נוסחאות המבנה הכימיות אפשר להבחין בארבע טבעות משושות שמחוברות זו לזו. במציאות, כאמור, יש אלפי טבעות שמחוברות זו לזו בשרשרת ענקית.

אם מסתכלים היטב במבנה הכימי הבסיסי של האלגינט אפשר להבחין שבכל טבעת יש אזור מסומן במינוס (-), שבא לסמן כי בכל טבעת יש אזור טעון במטען חשמלי שלילי, ולידו מסומן Na+, הסימון של הנתרן בתוך נתרן-אלגינט, שטעון במטען חשמלי חיובי (+ הוא יון חיובי), שמאזן את המטען השלילי של הטבעות.
האלגינט דומה בעיקרון במבנהו לחומר סופג מים שנמצא בחיתולים.

כשממיסים נתרן אלגינט במים מתקבלת תמיסה סמיכה, אבל לא נוקשה, של שרשראות אלגינט מפוזרות במים – מעין חוטים זעירים ובלתי נראים שגורמים למים להסמיך. כשנתרן אלגינט פוגש מלח של סידן (כמו הסידן לקטט) הוא מתקשה. מבחינה כימית, במלח של סידן קיימים יוני סידן בעל מטען חשמלי +2, שמסוגלים 'לקשור' יחד שתי טבעות משתי שרשראות אלגינט שונות (על כל טבעת יש מטען חשמלי +1), וכך ליצור רשת תלת-ממדית – כפי שאפשר לראות באנימציה הבאה:

במתכון הנוכחי המסנו בתוך סירופ הפטל תמיסה של נתרן אלגינט, ואחר כך טפטפנו אותה בעדינות לתוך תמיסה העשירה ביוני סידן (תמיסה של סידן לקטט). כאשר טיפת הסירופ עם האלגינט נופלת לתוך תמיסת הסידן, היא באה במגע עם יוני סידן ומיד נוצרת סביבה שכבה חיצונית אטימה בעלת מרקם קשיח, הבנויה משרשראות אלגינט שנקשרות על ידי סידן. יש להשאיר את הטיפות למשך שתי דקות בתוך התמיסה כדי לאפשר לשכבה להתעבות וליוני סידן נוספים לפעפע פנימה ו"לקשור" עוד שרשראות אלגינט.

שימו לב שכיוון שאנחנו רוצים מרקם דמוי קוויאר, עם קליפה אטימה ומילוי נוזלי, חשוב לא להשאיר את הטיפות יותר מדי זמן בתמיסת הסידן, כדי שלא כל התוכן שלהן יתקשה אלא רק הקליפה החיצונית.

אפשר להשתמש במתכון הזה בכל נוזל מעניין, כיד הבישול והדמיון הטובה עליכם, ולהפוך אותו ל"קוויאר".

מעניין לציין

כפי שנאמר בסרטון, ישנן היום תרופות המשווקות כקפסולות ג'ל המכילות את החומר הפעיל בתוכן. כיוון שהג'ל מתמוסס מהר יותר, ומכיל מילוי נוזלי, הן פועלות מהר יותר מתרופות מוצקות. התרופות הללו מיוצרות בטכניקה דומה לזו שהצגנו כאן במתכון.

Share this post

Facebook Twitter LinkedIn Google + Email

Related Posts

27פברפברואר 27, 2018

צינורות לימון

לפני כמה שנים נתקלתי ברעיון דומה באחד הספרים והחלטתי לנסות לממש גרסה משל עצמי, מעין גרסה מפורקת של פאי... read more

פרטי התקשרות

כתובת

רחוב אריה שנקר 26, פתח-תקווה

מספר טלפון

03-7363222

מייל

texturotsb@gmail.com

דפי חשבון

  • החשבון שלי
  • דרכי תשלום
  • דרכי שילוח
  • שאלות נפוצות

אודותינו

  • הקסם שלנו
  • צור קשר
  • תקנון אתר
  • שמירת פרטיות
  • החזרת משלוח

רשימת תפוצה

מעוניינים לקבל חדשות, מבצעים, מתכונים או סתם לדעת מה קורה אתנו? כל מה שצריך זה להזין את כתובת האימייל שלכם כאן.


© כל הזכויות שמורות ל"טקסטורות" 2023
Facebook Instagram
  • דף הבית
  • קטגוריות
    • חומרי גלם
      • הקצפה
      • יצירת ג’ל
      • מתחלבים – מייצב אמולסיות
    • ציוד
    • ספרים
      • המדע של הבישול
      • בישול יצירתי
      • קונדיטוריה יצירתית
  • חומרי גלם
  • חנות
  • הקסם שלנו
  • סדנאות
  • תקנון
  • צור קשר
  • שאלות נפוצות
  • מתכונים
  • דיל יומי
  • החשבון שלי
  • התחבר